De kracht van het woordje niet
De kracht van het woordje niet is enorm belangrijk bij het opvoeden. Wist je dat ons brein het woordje NIET, niet herkent. Oftewel als je tegen iemand zegt niet schreeuwen, hoort degene schreeuwen. En wist je dat dit ook zo bij kinderen werkt? Als voorbeeld: denk niet aan een roze olifant. Waar denk je nu aan? Precies en zo gaat dat dus ook met tegen je kinderen vertellen wat je niet wilt.
Het woordje NIET, horen kinderen NIET. Je zult jezelf moeten trainen om te verwoorden wat je dus WEL wilt. Dit is even wennen en bewust worden. Hoe meer je het oefent, hoe makkelijker het gaat en hoe meer je zult merken dat je kinderen je beter begrijpen.
Enkele voorbeelden
In plaats van “niet schreeuwen”, kun je dus beter zeggen “we praten rustig naar elkaar”, of je gaat nog iets verder en vraagt “kun je me rustig vertellen wat je zo boos maakt?”
In plaats van “je mag je zusje/ broertje niet slaan”, kun je dus beter zeggen “we spelen samen”, of nog iets verder “hoe komt het dat je zo boos bent op je zusje/ broertje, wat is er gebeurd?”
In plaats van “niet rennen in huis”, kun je dus beter zeggen “we lopen rustig binnen, zodat er niets kan omvallen”. Of “zullen we lekker naar buiten gaan en rennen?”
Er zijn 2 opties…
Je ziet dat je 2 kanten op kunt; het puur verwoorden wat je wel wilt. Dit zal al veel effect opleveren. Maar het ongewenste gedrag wat je kind vertoont, heeft ook een oorzaak. Als je niet naar de oorzaak gaat en je kind hierin niet begeleidt hoe hij/zij dit WEL moet oplossen, dan zal je kind het niet leren. Als het broertje bijvoorbeeld een heel belangrijk speeltje kapot heeft gemaakt, of het broertje heeft je kind eerst pijn gedaan, dan is het nodig om dit op te lossen en te begeleiden. Met alleen zeggen wat je wel wilt, kom je op zo’n moment niet ver.
De wet van aantrekking
Blijf denken aan wat je WEL wilt, blijf het juiste voorbeeld geven en blijf kijken naar de oorzaak van het gedrag. Door te denken aan wat je WEL wilt, werk je ook nog eens via de wet van aantrekking en krijg je eerder wat je wilt, dan dat je denkt aan wat je niet wilt.
Dit geldt bij al het gedrag. Van eten, slapen, samen spelen tot autonomie. Bij alles denk je aan wat je wel wilt zien en verwoord je het ook zo. Dit is ook duidelijk voor je kind. Daarnaast probeer je te voelen alsof het al zo is. Je krijgt er een positief gevoel bij.
Door dit steeds te herhalen, wordt je hier steeds beter in en gaat dit je nieuwe gewoonte worden.
Wil je meer lezen hierover kijk dan ook in mijn boek “In 12 stappen een relaxed kind”. Of als je hierbij graag begeleiding wil, help ik je ook graag hierbij.